מגוון רחב של מוצרי מזון נוזליים ומשחתיים, כגון משקאות ומוצרים נוספים דורשים מילוי, אריזה ואחסון בבקבוקי זכוכית או פלסטיק. בין המוצרים המבוקבקים ניתן למצוא מיצים, מים, משקאות אלכוהוליים, מוצרי חלב, קוסמטיקה, רטבים, שמנים ותבלינים. בנוסף, גם חומרי ניקוי וכימיקלים אחרים זקוקים לתהליך מילוי ואריזה בבקבוקים. כיום, עם הביקוש הגבוה למילוי ואריזת  מוצרים אלו, יצרנים נדרשים להשתמש במכונות מילוי ואריזת בקבוקים יעילות כדי לעמוד בדרישות השוק בצורה מיטבית.

במאמר זה נסקור לעומק את תהליך מילוי הבקבוקים, כיצד הוא פועל ואילו יכולות מציעות מערכות המילוי המודרניות.

מהו תהליך מילוי בקבוקים?

מילוי בקבוקים הוא תהליך של מזיגת מוצרים נוזליים ומשחתיים לבקבוקים בגדלים ובצורות שונות, כחלק מתהליך מילוי ואריזת המוצר. מכונות המילוי והאריזה המיוחדות המיועדות לכך ממלאות את המוצרים על פי דרישות הנפח והיעילות של כל יישום, ובכך מבטיחות שפעילות קווי הייצור תישאר יעילה ומדויקת.
בהתאם לצרכים, מכונות מילוי בקבוקים עשוי להיות אוטומטי לחלוטין, חצי-אוטומטי או ידני.

אילו סוגי בקבוקים ניתן למלא?

באופן כללי, קיימים שני סוגי בקבוקים עיקריים: בקבוקי זכוכית ובקבוקי פלסטיק השונים זה מזה בנפחם ובצורתם. בעת אפיון ותכנון מכונת המילוי והאריזה, כלל הפרמטרים צריכים להילקח בחשבון.

בקבוקי זכוכית

בקבוקי זכוכית הם הבחירה המועדפת לרבים בזכות היכולת שלהם לשמור על טעמם ובריאותם של מוצרים נוזליים, תוך תמיכה בסביבה בריאה יותר בשל היותם אקולוגיים לחלוטין. בשונה מפלסטיק, זכוכית ניתנת למחזור מלא ואינה מאבדת מאיכותה במהלך התהליך.

בנוסף, זכוכית היא בלתי חדירה ולא נקבובית, ולכן מונעת חילוף חומרים בין המוצר לאריזתו – דבר שעשוי לפגוע באיכות המוצר.

בשל הצורך הגובר במוצרים ושיטות ייצור ברות-קיימא, בקבוקי זכוכית הפכו לפתרון מועדף על יצרנים וצרכנים כאחד.

מכונה למילוי בקבוקים

בקבוקי פלסטיק

על אף השיפור בשיטות קיימות, לפלסטיק עדיין יש יתרון על פני זכוכית בזכות הגמישות הרבה שהוא מציע. פלסטיק מאפשר עיצובים מגוונים, יכולת הדפסה טובה ותכונות חוסם מצוינות. אחד מסוגי הפלסטיק המשמעותיים ביותר בתחום הוא פוליאתילן טרפתלט (PET) . PET הוא פלסטיק בטוח, בלתי רעיל, בעל עמידות גבוהה ויכולת מחזור.

בעוד זכוכית עשויה להיות בת-קיימא יותר, שיפורים בפלסטיק, ובעיקר ב-PET, הפכו אותו לידידותי יותר לסביבה. מרבית המותגים בעולם המשתמשים ב-PET מייצרים בקבוקי מים מינרליים, אך הוא גם נפוץ למוצרי שתייה קלה, מיצי פירות, בירה ומזונות נוזליים.

כיצד פועלות מכונות למילוי בקבוקים?

מכונות מילוי בקבוקים הן הבסיס של כל מערכת מילוי. הן אחראיות למילוי בקבוקים מסוגים שונים לאורך קו הייצור. בחירת המכונה המתאימה תלויה במגוון גורמים כגון:

  • צמיגות הנוזל: נוזלים יכולים להיות דלילים כמו מים או סמיכים מאוד.
  • נפח המילוי: כמות הנוזל שיש למלא בבקבוק בהתאם לדרישות המילוי והתעשייה.
  • קצב המילוי: מספר הבקבוקים שמכונה יכולה למלא בפרק זמן נתון.

קיימים מספר סוגי מכונות מילוי, כמו:

  • מכונות מילוי על בסיס מפלס: מתאימות למילוי נוזלים דלילים כמו מים, וממלאות בקבוקים לרמה קבועה.
  • מכונות מילוי בגרוויטציה: מכונות המתאימות למילוי נוזלים דלילים על בסיס גרוויטציה כאשר המינון מבוסס על זמן מילוי קבוע או על בסיס בקרה משקלית.
  • מכונת מילוי המבוססת על בוכנת מילוי (פיסטון פילר): המילוי מבוצע על בסיס נפחי. מכונות מילוי מסוג זה  משמשות למילוי נוזלים ומשחות סמיכות ומספקות קצב מילוי מהיר ומדויק.
  • מכונות מילוי באמצעות משאבות: מאפשרות דיוק רב יותר במילוי נוזלים בצמיגות משתנה, תוך שימוש במגוון משאבות בהתאם ליישום.

מהו קו מילוי בקבוקים?

קו מילוי בקבוקים הוא קו ייצור הכולל מכונות שונות שמבצעות את תהליך המילוי והאריזה, משינוע הבקבוקים על המסוע, דרך ניקוי הבקבוקים, ועד סגירתם וסימון התוויות. מערכות נוספות כוללות גם מכונות סגירה ומכונות סימון התוויות.

כמה בקבוקים ניתן למלא בפרק זמן נתון?

קצב המילוי של מכונת מילוי בקבוקים משתנה בהתאם למספר גורמים, כמו צמיגות הנוזל, נפח הבקבוק ומכסת הייצור הנדרשת. ככל שהבקבוק קטן יותר, המילוי יהיה מהיר יותר. נוזלים דלילים, כמו מים, ממולאים במהירות רבה יותר מנוזלים סמיכים, הדורשים יותר זמן ולחץ.
בנוסף, סוג הציוד שבוחרים ישפיע על קצב המילוי. מכונות אוטומטיות מציעות יעילות מרבית, בעוד מכונות חצי-אוטומטיות תלויות גם במיומנות המפעיל.

מכונה למילוי בקבוקים

עם הציוד הנכון ניתן ליצור מערכת מילוי בקבוקים יעילה, אמינה ומדויקת, שתענה על מירב הצרכים של קו הייצור.